Dünya kadınlar günü dolayısı ile bu gün katıldığım seminerde gazateci yazar Ayşe Böhürler hanfendiyi dinledim,çok güzel ve eğitici bir seminerdi.Duvarların Arkasında “Müslüman Ülkelerde Kadın” isimli bir belgeseli izledim ve çok çarpıcıı bilgiler vardı,daha özence sanırm tv kanallarında yayınlanmış ben izlememiştim ve aynı konuda kitabida var.
***
Duvarların arkasında saklı olmayan kadınlar kendi coğrafyalarında kendi hikâyelerini anlatıyorlar. Önyargılardan oluşan duvarların arkasında sevinçleri, üzüntüleri, sorunları, modern dünyaya ve İslam’a bakışları ile 3 kıtadan, 13 ülke ve 30 şehirden ekrana yansıyacak 200 kadın portresi. Sinema tadında görüntüler, farklı çekim tekniği ve özgün müziği ile belgesel film Duvarların Arkasında “İslam Coğrafyasında Kadın”
****
Müslüman ülkesi olan Endonezya’da… Başkent Jakarta dev gökdelenleri, akmayan trafiği, kirli havası, yoğun nüfusu ile dev bir şehir. Zengin ve fakir arasındaki uçurum şehrin kendisi kadar büyük. Bu karmaşa ile birlikte Endonezya’da her kesim ve düşünceden kadını bulmak mümkün. Diğer İslam ülkelerine nazaran erkek egemen kültürün hissedilmediği ülkede kadınlar her yerde ve her görevde rahatça bulunabiliyorlar. Endonezya’nın İslam ile en erken tanışan bölgesi Batı Sumatra adası ise Jakarta’dan çok farklı. Yüzyıllardır yaşayan Minankabau kültürüne göre ailede hakim olan kadın.
****
Minankabu kültüründe ana erkil hakimmiş,bizdekinin tam tersii orada kadınlar mal sahibi olur,kadınlar evleniceği zaman erkekleri istemeye giderler,erkek çeyiz getirir ve erkek kadın evinde yaşarmış,erkeklerin hiç bir şekilde mal sahibi olma hakları yokmuş ezilenn erkek ,hatta erkek sığınma evleri bile varmış , Dünyada tek ülke kadınların hakim olduğu...
******
Dünya Kadınlar günü Dolayısı ile islamda kadının yerinden bahsetmek istiyorum biraz,
****
İslâm dininin kadına tanıdığı hakların değer ve önemini daha iyi kavrayabilmek için İslâm’dan önceki çeşitli toplum ve medeniyetlerde kadının durumu çok iyi değerlendirilmelidir. Kadının insan olup olmadığının, rûhunun bulunup bulunmadığının tartışıldığı, tamamen erkeğe tabi olduğu ve sürekli vesayet altında bulunduğu, hatta mirastan hisse alması bir yana, kendisinin bile miras malı gibi değerlendirildiği bir dönemde, yüce İslam dini; kadının da insan olduğunu beyan etmiş, mirastaki haklarını ortaya koymuş, onu sadece emir alan değil, yerine göre emir veren konumuna yükseltmiş ve kadını olması gereken yere koymuştur.
***
Hz. Peygamberin; kadınlardan ayrıca biat alması ve bu hâdisenin Kur’an-ı Kerim’de açıkça yer alması, (Mümtehine, 60/13) İslam’a göre kadın iradesinin bağımsızlığını göstermektedir. İslam’a göre, bir insan olarak erkeğe tanınan temel insan hakları kadına da tanınmıştır. Buna göre hayat hakkı, mülkiyet ve tasarruf hakkı, kanun önünde eşitlik ve adaletle muamele görme hakkı, mesken dokunulmazlığı, şeref ve onurun korunması, inanç ve düşünce hürriyeti, evlenme ve aile kurma hakkı, özel hayatının gizliliği ve dokunulmazlığı, geçim teminatı gibi temel haklar bakımından kadınla erkek arasında fark yoktur.
****
İslam tarihine ve İslam ülkelerindeki uygulamaya bakıldığında, Peygamberimiz döneminde kadınlara tanınan hakların; geleneklerin din gibi algılanması ve kabul edilmesi gibi sebeplerin etkisiyle tedrici olarak azaldığı görülmektedir. Bu anlayışın etkisiyle bazı ülkelerde kadın; cinsel obje olarak değerlendirilmiş, horlanmış ve toplumdan tecrit edilmiştir. Bu uygulama asırlarca dünyanın her yerinde farklı din mensupları tarafından da benimsenmiştir. Yakın zamanlara kadar, bazı istisnalar dışında erkeklerle kadınlar medenî ve siyasî haklarda eşit değildi. Son yüzyıla kadar Batı toplumu kadın hakları konusunda kötü bir sınav vermiştir. Bugün kadın haklarının en fazla olduğu ülkelerde bile 18, 19. asra kadar; kadının ruhu var mı, insan sayılır mı, sayılmaz mı tartışmalarının yapıldığı bir realitedir.
****
canım haberim olsaydı mutlaka gelirdim. bak üzüldüm şimdi. bir dahakine haberdar et canımcım...sevgiler:((
YanıtlaSilgeleceğini tahmin etseydim söylerdim yaa tühh bend eüzüldüm şimdi:( Tamamdır Serpil'cim bundan sonra haberin olacak emin ol..
YanıtlaSilsevgili mukocum, kadınlar günümüz kutlu olsun canım, sevgilerimi bıraktım. :)
YanıtlaSilTeşşekürler Betül'cüm bilmukabele..
YanıtlaSilbende seminerlewre katılmayı çok severim .ne güzel yararlı bilgileri bizimle paylaşmaları..
YanıtlaSilNeler yaşıyor kadınlar ve aslında erkeklerin de işinin zor olduğu durumlar öyle çok ki. Aslında sorun kadın-erkekten de fazla insanla ilgili. Bu güzel bilgiler için sağol canım. Ve hoşgeldin.
YanıtlaSilSevgiyle...
Kesinlikle Melek'cim ..
YanıtlaSilİnce aynen öyle sorun insan olmak insan olmayı becerebilen kadın-erkek sorunlar fazlası ile mevcut zaten..
Hoşbuldum sevgi bizden efemmmm..
Ellerinize sağlık çok güzel bir yazı.
YanıtlaSilÇok teşekkürler,hoşgeldiniz ayrıca..
YanıtlaSilPaylaştığın bılgıler cok hoş canım.Şu an sana yazarken dışarda yağmur yağıyo .Kucak dolusu sevgiler.
YanıtlaSilteşekkürler Ozay'cım,burada rüzgar var yağmur yağdı yağacak:)
YanıtlaSilmukocum, katılırsan eda da bende çok seviniriz cnm, teşekkürler.
YanıtlaSilkatılacam inş canım ve legolarıda hemen ekliyorumm belki katılmak isteyen başka arkadaşlar olur
YanıtlaSilİslam'dan öncesiyle karşılaştırıldığında dinimizin kadına açıkca değer verdiği görülebilir. Yine de bugünle kıyasladığımızda evlilik, boşanma vs konularda erkeklere öncelik veriyor.
YanıtlaSil